Hovedinnhold

Delikatesser rett fra nett

Eksklusiv mat kjøper du lett via PC'en din

SKIEN (VG) Denne maten er lagd av råvarer bestilt på Internett. Spesialprodukter du ikke får i vanlige butikker, men du får dem i nettbutikken.

VG følger

Netthandel er milliardforretning. Nå kan du også handle matvarer på nett. Det er enkelt: Du krysser av i nettbutikken, og får varene hjem i postkassen eller på nærmeste postkontor.

VGs varer er handlet på kaupa.no, en markedsplass for norske små-produsenter. Det finnes andre, for eksempel culinari.no, som selger produkter fra andre land. Minst én av de store kjedene har nettbutikk, med levering av ordinære matvarer på døren.

Mange har «nesten-netthandel»; presentasjon av varer på nett og mulighet til å bestille via mail.

Internett er glimrende for å finne dem, blant annet på portalen «Norsk bygdeturisme og gardsmat» (nbg-nett.no). Databasen er under oppbygging og gjør det mulig å søke både på produkt, produsent og geografi.

Her kan du finne hvem som lager hva, og hvor de selger det, eventuelt nettsted og internettadresse.

Kaupa er en ren nettbutikk, der du bestiller alt på ett sted, og får varene tilsendt fra de enkelte produsentene. Du får fortløpende beskjed på mail når varene er underveis. Bestill i god tid, det kan ta opptil fem dager før maten er framme.

Problemet med mat som nettvare er at svært mange produkter trenger for eksempel kjølt frakt, og ikke kan sendes i post.

Det har Kaupa løst med en hentesentral i Oslo, og vurderer å utvide til flere byer.

Det muliggjør bestilling av mer enn tørrvarer og holdbare produkter som oljer, sirup, eddiker og andre smakstilsetninger.

VGs bestilling spente fra kreklingsirup fra Finnmark og ramsløkpuré fra Hardanger til ferskt andebryst fra Stange og ferske oster fra Eiker.

Kaupa er markedsplass for 32 småskala-produsenter, har holdt på ett år, og har ifølge dem selv tusen faste kunder.

- Det tar litt tid å bygge opp, men vi har stor tro på at mat på nett skal ta av etter hvert, sier daglig leder og initiativtager til Kaupa, Solveig Svardal.

Produktene var av topp kvalitet. Rene, fine smaker, både tradisjonsmat og nyskapninger, men hverdagsmat er det ikke.

Internett-maten var dyr og deilig. Spekeskinken var langtidslagret «norsk parma» fra Skjåk, til 323 kroner kiloen. Ostene kostet over 300 kroner kiloen, det smaksrike andebrystet over 400, og flasken med bjørkesirup 275 kroner.

Bestillingen inneholdt mange smakstilsetninger til høy pris, men til gjengjeld er de drøye i bruk.

Bare en liten «dæsj» av sirupen, soppekstrakten eller ramsløkpureen kan heve et måltid.

Hvem skulle tro at en pakke med vaktelegg kan komme i posten fra Tysvær i Rogaland?

VGs bestilling kom som fire pakker på posten, ett brev, og resten fra hentesentralen i Oslo.

Bestillingen ble gjort over nett en torsdag, siste pakke var framme onsdag uken etter.

Alle produsentene leverer varer med oppskrifter, på nett og som vedlagte bruksforslag.

VGs oppskrifter er sammensatt av oppskrifter fra produsentene.

Prøv disse rettene

Asparges med vaktelegg

Skjær aspargesen i 10 cm lange biter. Varm olivenolje og smør i en gryte og surr aspargesen i ett minutt. Les mer ...

VINTIPS: 30689 Blanc de Blancs Réserve Brut, Guy Charlemagne, Champagne, Frankrike, kr. 252,90 - fullsortiment.

Egg og asparges er ikke vinens beste venner. Vaktelegg har noe finere tekstur og er litt mer vennlig. En frisk og elegant champagne er klassisk til vaktelegg, og fungerer greit med asparges, siden den serveres varm med litt smør. En musserende fra Burgund eller Loire kan være et alternativ. Nett-mat: Skjåk-skinke fra Vidar Heggebotn, Flatbrød fra Skreppa i Morgedal, Kreklingsirup fra Reisa i Sørkjosbotn, urtekrydder fra Gårdsbutikken under Norefjell

And og skog

Rut opp andebrystene, og stek dem med skinnsiden ned til de er gylne, i ca. 8 minutter. Pensle med bjørkesirup etter smak. Les mer ...

VINTIPS: 46070 Capitel San Rocco 2001, Tedeschi, Veneto, Italia, kr. 169,00 - bestilling.

En ripassovin fra åsene i Valpolicella. Dufter av ung og moden frukt, syrlig og litt stram i smaken, men sødmefull frukt, god konsentrajon, en flott matvin og mye for pengene. Dette er en mektig rett, med både gratinerte poteter og fløtesaus, og vinen må være frisk. And er rikt på smak og fett, så tanniner er bra. Det gjør at kjøttet blir mindre mektig.

Spekeskinke fra skjåk

Bland ingrediensene til dippen og la stå minst en time. Server spekeskinken med dipp, kreklingsirup og flatbrød. Les mer ...

VINTIPS: 33115 Rosaura 2003, Feudi di San Gregorio, Campania, Italia, kr. 117,50 - fullsortiment.

Vinen bør ha en passende intensitet og være fruktig med god syre og ikke mye tanniner. Den salte skinken fungerer godt med vin, men man skal være forsiktig med sirupen, som fort kveler vinens smaker med sødme og bitterhet.

Vår handleliste

  • 1 pk. vaktelegg (36 stk.): 129,- (Vaktelgården)
  • 1 andebryst (ca. 215 g): 91,- (Stanges Gårdsprodukter)
  • Spekeskinke (800 g): 259,- (Vidar Heggebotn)
  • Flatbrød (400 g): 110,- (Skreppa)
  • 1 pk. urtekrydder (20 g): 45,- (Gårdsbutikken under Norefjell)
  • Bjørkesirup (1 dl): 275,- (Unni Moen)
  • Kreklingsirup (220 ml): 110,- (Reisamat)
  • Solbærgelé (3 x 225 g): 99,- (Brimi)
  • Fungi soppekstrakt (3 dl): 150,- (Norsopp)T
  • ørket traktkantarell (40 g): 120,- (Norsopp)
  • Tørket soppmix (40 g): 75,- (Norsopp)
  • Granskuddsirup (190 g): 70,- (Mjelhovd Gaard)
  • Tilsiter (250 g): 75,- (Eiker Gårdsysteri)
  • Camembert (300 g): 99,-
  • Ramsløkpuré (2x55 ml): 119,-
  • Samlet frakt per bestilling: kr. 95,-

 

Gourmet på 15 minutter
Av Magnar Kirknes

Kyllinglår

Begynn med å steke fire store kyllinglår som er godt krydret med salt og pepper, bruk lik mengde olje og smør til stekingen. Stek uskrelte hvitløksfedd sammen med lårene. Les mer ...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer