Hovedinnhold

Så rødt - spiste mindre potetgull

VANSKELIG Å MOTSTÅ: Potetgull går ned på høykant, men ikke hvis man farger enkelte biter røde... Foto: Espen Sjølingstad Hoen
VANSKELIG Å MOTSTÅ: Potetgull går ned på høykant, men ikke hvis man farger enkelte biter røde... Foto: Espen Sjølingstad Hoen
Hva skjer hvis man rødfarger enkelte chips? Jo, man spiser langt mindre potetgull.

VG følger


Forskere ved Cornell University i USA har funnet ut at man ved å farge enkelte biter av potetgullet rødt, dramatisk reduserte inntaket blant prøvekaninene - en gruppe på 98 studenter.

Studentene ble servert potetgullet mens de satt i klasserommet og så på videoer. Kontrollgruppene spiste normalt potetgull - uten fargestoff.

Ingen ble fortalt hvorfor noen av bitene var farget.

«Stoppkilt»

Et «spiselig stoppskilt i rødt» fungerte akkurat som forskerne hadde forestilt seg. Studentene som spiste farget potetgull, spiste bare halvparten av det kontrollgruppen gjorde, skriver TIME Healthland.

I den ene gruppen som ble testet, farget man hvert syvende eller hvert 14. flak med potetgull rødt (ufarlig fargetilsetning). I den andre gruppen var hver femte eller tiende chips rød.

Rødt bevisstgjør

Deltagerne i den første gruppen spiste i gjennomsnitt 20-24 biter potetgull, i motsetning til kontrollgruppen - som spiste 45 biter. I den andre gruppen satte man til livs 14-16 biter, i forhold til kontrollgruppen, som spiste 35. Studentene som spiste potetgull med innebygde, røde «stoppsignaler», var mye mer oppmerksomme på hvor mye de hadde spist.

Ekspert svarte tett på nett:Hvordan stoppe i tide?

På automatgir

Forskeren Paul Rozia forklarer resultatet slik: - Folk spiser som regel det som blir satt foran dem, hvis det er velsmakende. Når man spiser små biter, som potetgull, går man etter hvert på automatgir og spiser til det er tomt.

- Folk er ikke gode til å overvåke sitt eget forbruk av snacks, sier Rozia.

- Ved å innføre røde markører i maten, blir det lettere for personene å bevisstgjøre seg hvor mye de spiser, forklarer lederen av undersøkelsen, Brian Wansink ved Cornell University.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer