Hovedinnhold

Mat & Fest: Glødende og godt

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes
En spontan grilltur krever ofte ikke mer enn noen gode pølser og glade mennesker.

VG følger


Det viktigste er jo tross alt å komme seg ut og nyte starten på sommeren. Det nest viktigste er å ha med seg god mat, og noen ganger er det hyggelig å legge litt ekstra i maten.

Forbereder du deg godt før du drar, er selve grillingen gjort unna på få minutter.

Grillede nye poteter med varmrøkt makrell er en herlig sommerrett. En luksusutgave av hamburger får du når du lager både burger og brød selv. For ikke å snakke om toppingen som består av trøffelmajones og sursøt rødløk. Med rabarbraterte til dessert blir dette en grilltur som garantert vil imponere.

Grip grillen og nyt dagen!

Grillede poteter med makrellrøre

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

Til 4 pers.
½ kg kokte ferske nye poteter
2 dl crème fraîche
1 sjalottløk
1 liten bunt gressløk eller
dill
300 g varmrøkt makrell
2 vårløk
salt og kvernet pepper
Olivenolje
Karse til pynt
LES HELE OPPSKRIFTEN HER

Luksusburgere

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

12 små burgere
Hamburgerbrød
25 g smør
2 ½ dl melk
½ pk. tørrgjær, eller 25 g
fersk gjær
2 ss olivenolje
½ ts salt
1 ts sukker
6-7 dl hvetemel
melk eller sammenpisket
egg til pensling
Sesamfrø, sorte og blonde

Hamburgere
500 -600 g kjøttdeig
1 hvitløkfedd, revet
2 ss Dijon-sennep
1 egg
2 eggeplommer
½ dl fløte
1 ts friske timianblader, kan
sløyfes
Salt og kvernet pepper

Trøffelmajones
2 dl god majones
1 ss hakket trøffel,(bruk
gjerne trøffelskiver som
ligger i olje)
Trøffelolje etter smak
Sursøt rødløk
2 rødløk
1/2 dl eddik 7 %
1 dl sukker
1 ½ dl vann
Salatblader til servering
LES HELE OPPSKRIFTEN HER

Rabarbraterte med mandler

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

En liten langpanne, ca. 20x30 cm, eller rund terteform ca. 27 cm i diameter

Mørdeig
120 g smør
90 g melis
1 egg
250 g mel

Tertefyll
100 g smør, romtemperert
100 g sukker
2 egg
100 g finmalte mandler
250 g renset rabarbra
½ dl sukker
Perlesukker og skivede mandler til pynt
Bakepapir og tørkede erter til steking av tertebunn
LES HELE OPPSKRIFTEN HER
-
Ukens ekstra
Bytt ut engangsgrillene med en bærbar minigrill. Ingen forsøpling, og økonomisk besparende etter ca. fjerde turen.
Sett den medbrakte grillen på et stødig sted, pass på fotballspillende barn og sultne hunder.
Små griller egner seg best til mindre stykker av mørt kjøtt eller fisk. Gjør mest mulig klart hjemme på forhånd, det er alltid lurt.
-
Ukens trend
Ziploc-poser er genialt til både marinering og til å medbringe stykker av fisk og kjøtt eller oppskårede grønnsaker. En liten kjølebag er selvsagt også et «must» for impulsive grillturer.
-
Ukens lille
Lag en enkel dressing av like deler majones og lett-crème fraîche som du smaker til med honningsennep, salt, pepper og gjerne litt frisk estragon. Bruk godt brød, smør på dressing, legg på litt salat og noen tomatskiver. Topp med moden brie og sprøstekt bacon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer