Hovedinnhold

** Nå endrer Gilde navn på pakkene med Smårettbacon

Baconterninger er ikke bacon

Gildes smårettbacon er laget av svinebog, og ikke røkt sideflesk. Nå blir det slutt på å kalle de små skinkebitene for bacon.

Denne saken handler om:

I kveldens TV 2-innslag i programmet «Matkontrollen», får vi vite at Gildes smårettbacon inneholder svinebog.

<p>ENDRER NAVN: Informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje i Nortura, sier at Gildes «Smårettbacon» skal få nytt navn som stemmer overens med innholdet i produktet.<br/></p>

ENDRER NAVN: Informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje i Nortura, sier at Gildes «Smårettbacon» skal få nytt navn som stemmer overens med innholdet i produktet.

Foto: Nortura

Bacon skal i følge Matprat.no lages av røkt, lettsaltet sideflesk fra svin.

I butikkene selges det bacon oppskåret i tynne skiver, i biter, eller i terninger ofte brukt som ingrediens i andre retter.

Informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje i Nortura, som eier Gilde, skjønner at noen kan reagere på at de kaller et produkt for bacon, når det ikke er samsvar med innholdet i produktet.

– Det er blant annet svinebog. Og det er fordi da vi laget dette produktet så var det fokus på å ha magre produkter, sier Ytterdahl Tohje til TV2.

Ikke bacon

Smårettbacon er et produkt som Gilde begynte å produsere for 25 år siden, da de skulle lage et produkt som skulle fungere som bacon. Men det er ikke bacon som er i pakkene.

– Bruksområdet var ment å være som bacon, men et magrere alternativ. Og derfor ble det hetende bacon. Men vi ser nå, etter 25 år, at vi skal bytte navn. Vi er opptatt av å være skikkelig og ordentlig, og folk skal vite hva de kjøper når de kjøper et produkt fra oss. Og dette produktet samsvarer ikke med inneholder, seier Ytterdahl Tohje til TV2.

<p>BOG ELLER SIDEFLESK? Kun Grilstad og Nordfjord bruker sideflesk i sine pakker med smårettbacon. Tulip oppgir bruk av bog, mens Folkets er et blandingsprodukt der sideflesk inngår.<br/></p>

BOG ELLER SIDEFLESK? Kun Grilstad og Nordfjord bruker sideflesk i sine pakker med smårettbacon. Tulip oppgir bruk av bog, mens Folkets er et blandingsprodukt der sideflesk inngår.

Foto: Robert S. Eik, VG

Fakta bacon

* Bacon lages av røkt sideflesk fra svin, ifølge Matprat.no sitt råvareleksikon.


* Matprat drives av Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK), og regnes som Norges fremste kompetansesenter for matopplysning.

Men det er ikke bare Gilde som har «svin» på skogen.

På pakkene med såkalte baconterninger fra Nordfjord, Tulip og Folkets står det kun oppført svinekjøtt, mens Tulip har tilføyd bog.

Selv om det viser seg at det er sideflesk i pakken fra Nordfjord, er Grilstad den eneste som oppgir bruk av røkt sideflesk på emballasjen.

- Men er det egentlig så galt å bruke bogen, en magrere del av grisen for å lage bacon?

– Det smaker egentlig som kokt skinke, sier slakter Jan Strøm-Larsen etter at «Matkontrollen» har latt han smake på smårettbaconet til Gilde.

Villedende

Strøm-Larsen på Torshov er en tradisjonsrik kjøttforretning med eget pølsemakeri, og en av få gjenlevende rene spesialforretninger for kjøtt i Oslo.

<p>SLAKTER:– Det smaker egentlig som kokt skinke, sier slakter Jan Strøm-Larsen om Gildes «Smårettbacon». <br/></p>

SLAKTER:– Det smaker egentlig som kokt skinke, sier slakter Jan Strøm-Larsen om Gildes «Smårettbacon». 

Foto: Frode Hansen, VG

– Om jeg skulle tippe hva dette er, så vil jeg si at det minner mer om bog enn sideflesk, sier Strøm-Larsen underveis i programmet.

Slakteren forteller at det går an å lage bacon av bog, om man salter og røyker den skikkelig, men at smaken vil likevel være bedre om man bruker sideflesket.

For på sideflesket er det fettmarmorering i kjøttet, mens på bogen ligger fettet som oftest på utsiden av kjøttet.

Han mener likevel at det blir feil å kalle bog for bacon.

– Det er villedende, siden de fleste oppfatter sideflesket som bacon, sier han.

Ytterdahl Tohje sier til «Matkontrollen» at innen sommeren 2015 så skal Smårettbacon fra Gilde få et nytt navn, som stemmer overens med innholdet i produktet.

Dette svarer produsentene: 

NORDFJORD KJØTT: – Nordfjord benytter kun lettsaltet røkt sideflesk i Nordfjord smårettbacon. Vi har merket det slik i god tro (Kjøtt av svin, journ.anm.) og innenfor regelverket uten å tenke på at det kan forvirre forbrukeren, men men vil omgående endre dette i deklarasjonen slik at det blir korrekt, svarer markedssjef Jonny Dahl. 

TULIP: – Tulip fremstiller baconteringen etter samme prinsipper som vi bruker til å fremstille andre typer bacon. Våre baconterninger er saltet og røkt over bøkeflis etter tradisjonelle metoder til baconfremstilling. Loven stiller ikke krav om at bacon fremstilles fra en bestemt utskjæring. Mesteparten av råvaren i «Tulip Ternet Bacon» er bog fordi utskjæringen gir et godt og magert produkt. Vi har derfor ikke tenkt å endre på Tulip Ternet Bacon, svarer Jacob Hvid Fejrskov, kommunikationsansvarlig hos Tulip. 

NORGESGRUPPEN: – Svinekjøttet i Folkets er avskjær av ulike stykningsdeler, deriblant sideflesk. Hvis navnet ikke er innenfor regelverket, vil NorgesGruppen vurdere å endre det, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen.

<p>FÅR NYTT NAVN: Gildes Smårettbacon er laget av svinebog og ikke sideflesk. Nå blir navnet endret, fordi produktet ikke samsvarer med inneholdet, ifølge Nortura.</p>

FÅR NYTT NAVN: Gildes Smårettbacon er laget av svinebog og ikke sideflesk. Nå blir navnet endret, fordi produktet ikke samsvarer med inneholdet, ifølge Nortura.

Foto: Gisle Oddstad, VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke