Hovedinnhold

Her er slanke-ekspertenes sunne kaker til mai-festene

Her får du oppskriftene

ET SUNNERE VALG: Denne terten er laget av ferdig tertedeig og er fylt med vaniljekrem, kesam og bær. Kokk Tommy Østhagen i Vektklubb.no anbefaler også den nye, fettreduserte kremfløten som er i handelen nå. Foto: Roger Neumann
ET SUNNERE VALG: Denne terten er laget av ferdig tertedeig og er fylt med vaniljekrem, kesam og bær. Kokk Tommy Østhagen i Vektklubb.no anbefaler også den nye, fettreduserte kremfløten som er i handelen nå. Foto: Roger Neumann
Mai er høysesong for selskaper. Her er slankeekspertene og mesterkokkenes tips og oppskrifter som gjør runddansen mellom kake- og dessertbordene litt sunnere og lettere.

VG følger

- Pisk krem av mager fløte og bruk mye frukt og bær, anbefaler Vektklubbkokk, gourmetkokk og daglig leder i Kreativ Catering, Tommy Østhagen. Han minner om den forestående norske jordbærsesongen.

- Du kan også bruke frosne bær. De er ganske sure og smaker bedre med litte grann sukker på.

LES:Disse vanene gjør livet ditt kortere

- Det finnes også mange gode retter uten krem og fløte, som lettere gjærbakst av hvetemel. Eller du lage en eplekake med ekstra mye epler og lite bunn, sier han.

Her er to oppskrifter fra hans hånd:

Pai med skogsbær, vaniljekrem og vaniljekesam

Foto: Kreativ Cateriing
Foto: Kreativ Cateriing

1 pakke maisenna paideig, eller Tine ferdig paideig.
400 g skogsbærblanding fra frysedisken, evt samme mengde med friske bær
2 ss brunt sukker
1 boks Piano vaniljekrem med 8,8 prosent fett
1 beger vaniljekesam
1 ts vaniljesukker

Lag paibunn etter oppskrift og anvisning på pakken og avkjøl.
Tin bærblandingen, eventuelt rens de friske bærene. Vend inn brunt sukker i bærblandingen. La dette stå og marinere en times tid. Sil av væsken som har kommet, den vil gjøre paibunnen bløt.
Stryk på et lag med vaniljekrem i bunn av paibunnen, 0,5-1 cm over hele bunnen.
Fyll paibunnen med bærene. Pynt med hele jordbær og physalis.
Rør inn vaniljesukker i kesamen og server ved siden av paien.

I Vektklubb.no finner du hundrevis av sunne og gode oppskrifter.

Bringebær ostekake med yoghurt og kesam
Bunn:
200 g kornmokjeks
100 g lettkokte, små havregryn
100 g smør
50 g sukker
Forvarm stekeovnen til 200 grader.
Smelt smør og kjør kornmokjeks til pulver i foodprocessor. Ha i havregryn, sukker og smør. Ha dette over i en ringform med bakepapir i bunn og trykk kjeksmassen godt utover. Stek i ovn i ca. 10 minutter. Avkjøl.

Fyll:
2 dl kremfløte
2 dl yoghurt naturell
400 g kremost naturell
3 dl kesam mager
150 g melis
2 ts vaniljesukker
3 dl frosne bringebær (jordbær eller andre bær kan også brukes) 2 ss sukker
12 plater gelatin
Rør bærene med sukker til en purè. Dersom du ønsker kan du sile purèen for å fjerne steinene, men du behøver ikke.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann, når den har gummikonsistens presser du ut vannet og løser den opp i en liten kjele med 2 ss av bringebærpurèen.
Kjør kremost, kesam og yoghurt naturell i en foodprocessor så du får en jevn masse. Ha i melis, vaniljesukker og bringebærpuré. Så har du i gelatinblandingen.
Pisk kremfløten til en løs krem.
Vend kremfløten inn i ostemassen. Hell dette over den avkjølte kakebunnen og sett kaldt så den stivner. Pynt kaken med friske bær.

LES: Gå ned i vekt med enkle grep, her er 50 smarte tips

Jeanette Roede, slankedronning

Jeanette Roede. Foto: Grete Roede AS
Jeanette Roede. Foto: Grete Roede AS

- En festdag i ny og ne gjør ingenting, men denne sesongen kommer de veldig tett. Da kan vi ikke gi etter for alle fristelsene om vi vil unngå å gå opp i vekt, sier Jeanette Roede, konsept- og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS.

- Man kan fint spise søtt uten at det er usunne bomber.

Melonsuppe (4 porsjoner)

Foto: Grete Roede AS
Foto: Grete Roede AS

2 galiameloner
1 kurv jordbær
1 ts vaniljesukker
Saften av 1 lime
Isbiter/knust is
Del melonene i to. Hul ut kuler i melonkjøttet med en melonkule-skje. Skrap ut resten av melonkjøttet og ha det i en hurtigmikser sammen med jordbær, limesaft og vaniljesukker.
Bland inn knust is eller isbiter, og hell suppen tilbake i de halve melonskallene.
Tre melonkulene på grillpinner og legg over suppen som pynt.

LES OGSÅ:Slik får du flatere mage

Festbløtkake (16 porsjoner)

Foto: Grete Roede AS
Foto: Grete Roede AS

Sukkerbrød: 5 egg, 150 g sukker, 150 g hvetemel, 1 ts bakepulver.
Fyll: 2 dl lettsyltetøy, 1 dl friske bær, 3 dl piano vaniljekrem.
Pynt:1 dl jordbær, 1 dl blåbær, 2 dl Menkomel Wipping.
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Rør forsiktig inn siktet mel og bakepulver. Stek kaken i en rund form, ca. 24 cm på nederste rille ved 160 °C i 45 minutter.
Avkjøl kaken på rist og del den i tre lag. Dynk kaken med litt lettmelk.

Fedon Lindberg, lavkarbo-forkjemper
- Det er fullt mulig å manøvrere mellom kakebordene uten å ødelegge det du har oppnådd, og ha matgleden i behold. Du kan velge bedre, sette sammen maten på en mer balansert måte, og vise måtehold også i selskapssesongen, sier indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

- For å klare å etablere en sunnere og bedre livsstil, må du også lære å feste med måte. Nyt den sosiale kontakten med familie, venner og kolleger mer enn maten, sier Lindberg.

- Vil du skeie ut iblant, kan du bruke pisket krem eller Tines nye, lette dessertfløte. Bruk fruktose når du skal lage søte desserter i stedet for sukker, anbefaler han.

Bondepiker i balanse

Foto: Fedon Lindberg AS
Foto: Fedon Lindberg AS

Cirka 4 personer
1 beger Kesam 8 % (evt. avsilt yoghurt naturell)
4 epler (evt rabarbra eller plommer)
175 g fruktose
1/4 ts kanel
1 vaniljestang
50 g mandler
Litt vann

Del eplene i to og ta ut kjernehuset. Del eplene i båter, og kok dem sammen med 1 dl vann, kanelen og 50 g fruktose. Avkjøles.
75 g fruktose smeltes med en spiseskje vann i en panne til det blir gyllent. Tilsett mandlene og rør rundt til de er karamelliserte. Vær varsom med varmen, fruktose brenner seg lett. Avkjøl på bakepapir.
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut innholdet. Rør ut kesam med resten av fruktosen (50 g) og innholdet fra vaniljestangen.
Kjør mandlene i foodprocessor eller hakk dem med kniv.
Legg epler i et glass eller en bolle og hell kesamblandingen over. Strø hakkede mandler på toppen og server.

LES:Gå deg i form! Her er programmet du trenger.

Odd Ivar Solvold, mesterkokk

Odd Ivar Solvold. Foto: Roger Neumann
Odd Ivar Solvold. Foto: Roger Neumann

- En «kremblåseflaske» er en nyttig investering, og fås kjøpt blant annet hos Jernia, sier mesterkokk og daglig leder av restaurant Midtåsen i Sandefjord, Odd Ivar Solvold.

- Det unike ved denne flasken er at den gir deg muligheten til å lage enkle og luftige desserter på en mager, men smakfull måte, sier Solvold. Han anbefaler også sorbéter laget på frossen frukt og kaffebaserte desserter.

- Yoghurt er magert og godt og med fin frisk syre, og kan fint brukes som basis for gode desserter.

Pasjonsfruktkrem
Saft av 2 pasjonsfrukt, 2 ss melis, 2 dl h-melk, 1 dl kremfløte.
Alt blandes og siles. Helles på flasken, ristes godt og tilsettes en patron luft. Sprøytes i skåler.

Kaffegelé med mascarponekrem
2 dl espresso, 1 dl vann, 1 ss melis, 3 pl. gelatin.
Alt blandes varmt og avkjøles. Rør gelen opp med en gaffel slik at den knuses.

Med en kremblåseflaske kan du lage luftige og lette desserter. Foto: Scanpix
Med en kremblåseflaske kan du lage luftige og lette desserter. Foto: Scanpix

Rør sammen: 2 dl h-melk, 50 g mascarpone, 1 ss melis. Ha dette på kremblåseflasken og tilsett en patron luft. Ristes. Krem og gelé sprøytes lagvis i en espressokopp. Sikt godt med kakao over og server.

Fruktsorbét
400 g frossen ananas, eller mango eller jordbær, 1 dl vann,
100 g melis.
Kjør frossen ananas til pulver i en food processor. Rør sammen melis og vann. Spe dette inn i ananasen raskt slik at den blir smidig og server.

Limefristelse med bær
5 dl. yoghurt naturell, 100 g melis, skall av 1 lime, 4 plater gelatin, 2 dl pisket kremfløte.
Rør yoghurt, melis og limeskall sammen. Tilsett oppbløtte og smeltet gelatin. Vend inn pisket krem og fyll i former. Server med rørte jordbær, bringebær etc. Også veldig god på nøttebunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer