Hovedinnhold

Svineinfluensa: Opptil 700.000 er i høyrisikogruppen

* Sjekk om du er blant de mest utsatte
* Utsatte bør snakke med lege før reiser
* Viruset skiller seg fra andre influensavirus

IKK LENGER NØDVENDIG? Her testes svineinfluensa-prøver ved mikrobiologisk laboratorium på Ullevål Sykehus. Foto: SCANPIX
IKK LENGER NØDVENDIG? Her testes svineinfluensa-prøver ved mikrobiologisk laboratorium på Ullevål Sykehus. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Det aller viktigste ved å utsette pandemien i Norge er å beskytte risikogruppene som kan bli alvorlig syke før de rekker å få vaksine.

Denne saken handler om:

FAKTA: DETTE ER RISIKOGRUPPENE

  • Personer som er 65 år eller eldre

  • Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet

  • Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon.

  • Voksne og barn med nedsatt infeksjonsresistens

  • Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)

  • Voksne og barn med kronisk nyresvikt

  • Beboere på alders- og sykehjem

  • Gravide

  • Personer med nedsatt mekanisk ventilasjonskapsitet pga ekstrem overvekt eller kronisk, alvorlig nevrologisk sykdom

  • KILDE: FHI

Disse gruppene kan dreie seg om ellers relativt friske personer - som eksempelvis personer med astma og gravide.

Også diabetikere, eldre og de med redusert lungekapasitet stiller først i vaksinekøen når den kommer i løpet av september. Noe nærmere tidspunkt vites ikke.

- Det er uhyre viktig med disse gruppene. Det er derfor vi vil forsinke utbruddet, for å beskytte disse, sier overlege Hans Blystad i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG Nett.

Les også: Dette bør du vite om svineinfluensa

- Ring legen raskt ved symptomer

FHI ønsker seg et økt fokus på de med størst fare for alvorlig sykdom, og Blystad råder alle som faller inn under de ni gruppene (se faktaboks) til å være ekstra forsiktige.

- De bør så godt som mulig unngå å komme i kontakt med miljøer der det er større smittefare. Det kan bety unngå å reise til land der det er mye influensa, for tiden som England, Tyskland, Hellas og USA. Og om de reiser bør de snakke med legen og vurdere å ha med seg Tamiflu. Hvis de ikke er ute på reise bør de være påpasselige med folk som er syke og hoster, sier Blystad.

Les også: Varsler fri smitte i Norge

Forebyggende behandling for disse bør også vurderes tidlig.

- De bør være obs på ikke å oppsøke arrangementer der det kan være en økt risiko for at viruset befinner seg, sier Blystad.

Han sier at det er en mellom 500.000 og 700.000 nordmenn som er innenfor det som FHI ser på som grupper som vil ha fare for ekstra komplikasjoner dersom de får influensaviruset.

- Uansett om man har vært i utlandet bør man i nåværende situasjon være rask med å kontakte legen, sier Blystad om risikogruppene.

Les også: Madonna-konserter kan være smittebomber

- Trenger lenger ned i luftveiene

Han sier at selv om Tamiflu kan brukes forebyggende, bør ikke friske personer knaske piller unødig.

- Det er en tidagers kur og det gir bare beskyttelse i den tiden. Det er ikke en god strategi og det kan gi bivirkninger på lang sikt, sier Blystad.

Det kan derimot være aktuelt dersom man er i en risikogruppe og man mistenker at man er utsatt for ekstra stor smittefare.

Blystad sier det nye influensaviruset skiller seg fra vanlig influensa på flere måter.

- Det trenger lenger ned i luftveiene og er mer smittsomt. Derfor vil vi få større del av befolkningen som blir smittet til slutt. Vi opererer med at 30 prosent av befolkningen vil bli syke i motsetning til 5 til 10 prosent slik vi gjør med vanlig influensa, sier Blystad.

Han sier at alt tyder på at Tamiflu har en god effekt mot viruset, og at det foreløpig ikke viser tegn til å mutere på noen som helst måte.

- Viruset forandrer seg veldig lite. Det er en uro man har, men det har gått såpass langt at etter hvert som tiden går, og det ikke endrer seg, er frykten mindre. Men den vil være der hele tiden selvfølgelig, sier Blystad.

FHI la på en pressekonferanse i går frem sine beregninger for utviklingen av pandemien i Norge og kom frem til at 300.000 kan bli syke ukentlig mens pandemien er helt på toppen.

TEMA: Svineinfluensa. Les alt om pandemien

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse