Hovedinnhold

Forskere mener gratis heroin er bedre enn metadon

FÅR STØTTE: Forslaget om gratis heroin til svært tunge rismusbrukere støttes av en ny studie. Foto: Scanpix
FÅR STØTTE: Forslaget om gratis heroin til svært tunge rismusbrukere støttes av en ny studie. Foto: Scanpix
(VG Nett) En ny studie i et tungtveiende tidsskrift støtter gratis heroin til rusmisbrukere.

Denne saken handler om:

Debatten rundt gratis heroin blusset for alvor opp her til lands da helseminister Bjarne Håkon Hanssen foreslo det før jul i fjor.

«Vi må bruke tid på å finne ut om en begrenset gruppe rusmisbrukere kan ha nytte av å få gratis heroin, og på den måten unngå kriminelle handlinger», skrev Hanssen i sin VG Nett-blogg 1. desember.

Motforestillingene har vært flere - at gratis heroin vil være å gi opp rusmisbrukerne, at det skal fjerne motivasjonen til å bli rusfri og at det rett og slett ikke er en kostnadseffektiv behandling.

Les også: - Mulig å lage lovlig heroin

- Fungerer bedre

Studien publisert i New England Journal of Medicine tok for seg to grupper tunge rusavhengige som alle hadde prøvd å bli rusfrie, men siden feilet.

Den ene gruppen fikk heroin (diacetylmorfin) injisert, mens den andre gruppen fikk metadon.

VGD: Er det riktig med gratis heroin til tunge misbrukere?

Etter et år viste studien at gruppen som hadde fått heroin injisert hadde de mest positive resultatene, og var de som var innblandet i færrest kriminelle aktiviteter.

- Studien viser at heroin fungerer bedre enn metadon for denne gruppen brukere og at flere er villige til å bruke det, sier Joshua Boverman ved Oregon Health and Science University til New York Times.

Satte ned utvalg

Professor Martin T. Schechter ved University of British Columbia mener forskningen viser at gruppen tunge rusmisbrukere har god effekt av både gratis heroin og metadon.

- Hovedfunnet er at for denne gruppen som er avskrevet av alle så kan både metadon og heroin på resept gi store fordeler, sier han.

Les også: Professor advarer mot gratis heroin

De som fikk heroinen fikk innsprøytninger to ganger daglig, men hadde også flere bivirkninger, deriblant overdoser.

Derfor anbefaler forskerne at heroinen blir gitt steder der det finnes akuttmedisinsk kompetanse tilgjengelig.

Når det gjelder debatten i Norge kulminerte den med at helseminister Hanssen satte ned et utvalg i mars som er ledet av Thorvald Stoltenberg og som skal konkludere i februar neste år.

Enkelte har argumentert for at gratis heroin fremstilt av legemiddelfirmaer vil være helt rent, slik at brukerne ikke får skadevirkninger utblandet gateheroin gir.

Hele den nye studien, foretatt i Canada, kan leses i sin helhet her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse