Hovedinnhold

Planter som renser luften

Disse plantene er blant de mest luftrensende og fuktighetsgivende i vårt innemiljø.
De er beskrevet i den nye boka «Grønn trivsel. Inneplanter som renser luften hjemme og på jobben». Bildene er hentet fra boken.

AREKAPALME (Chrisalidocarpus lutescens)

Kalles også gul palme eller sommerfuglpalme. Den trives i inneklima, avgir store mengder fuktighet og er den overlegent beste inneplanten til å rense luften for giftige gasser. Stell: Holdes jevnt fuktig, gjødsles regelmessig, unntatt om vinteren, dusjes ofte. Planten trenger mye vann fordi den selv avgir så mye. Direkte sollys bare et par timer om dagen.


LADYPALME(Rhapis excelsa)
Blant de mest lettstelte inneplantene, og meget motstandsdyktig mot de fleste planteinsekter. Stell: Vannes rikelig vår og sommer. Det kan være nødvendig å vanne ekstra i tørt og varmt inneklima. Fortynnet flytende gjødning en gang om måneden. Direkte sollys bare et par timer om dagen.

BAMBUSPALME (Chamaedorea seifrizii)
Blant plantene som bidrar mest til å høyne luftfuktigheten. Palmen scorer også høyest på å absorbere benzen, trikloretylen og formaldehyd fra luften. Stell : Vannes rikelig i vekstperioder. Om vinteren bare nok til at jorden ikke tørker ut. Vask bladene regelmessig for å unngå spinnmidd. Direkte sollys bare et par timer om dagen.

GUMMIPLANTE (Ficus robusta)
En livskraftig plante som overlever med mindre lys enn de fleste. Stell: Vannes regelmessig kun fra midtsommer til høst. La jorden bli forholdsvis tørr mellom hver vanning. Tåler ikke overvanning. Mye lys, men ikke direkte sol.

DRACAENA (Dracaena deremensis «Janet Craig»)
Den beste av Dracenaene til å absorbere giftige gasser fra luften og blant planetene som fjerner trikloretylen best. Stell: Hold jorden jevnt fuktig, men ikke søkkvåt. Jordklklumpen må ikke tørke ut. Flytende gjødning hver fjortende dag vår og sommer. Dusj ofte og stryk over bladene med en fuktig klut. Bør ha mye lys, men ikke direkte sol. Tåler også skygge, men da vokser den sent.


EFØY (Hedera helix)
Lett å dyrke og tilpasser seg de fleste miljøer, men trives dårlig i høye temperaturer. Spesielt gunstig for fjerning av formaldehyd. Stell: Vannes godt med romtemperert vann vår og sommer. Om vinteren bør den får tørke lett ut mellom hver vanning. Dusjes ofte. Ikke direkte sol, men gjerne mye lys. Tåler også skygge.

DVERGDADDELPALME (Phoenix roebelenii)
Vokser naturlig under et tak av tett regnskog. Derfor tilpasser den seg lett de dårlige lysforholdene og den kontrollerte temperaturen i våre hjem og kontorer. Spesielt effektiv for å fjerne xylen. Stell: Jorden holdes jevnt fuktig, men kan tørke ut mellom hver vanning om vinteren. Dusjes ofte, gjødsles hver uke om sommeren.


FICUS ALII (Ficus macleilandii «Alii»)
En mindre krevende fikenart enn den mer vanlige bjørkefiken. Planten har god evne til å rense luften, beskjedne krav til vekstforhold, og er motstandsdyktig overfor insektsangrep. Stell: Vannes rikelig, men får tørke ut mellom hver vanning. Gule blader kan bety overvanning. Gjødsles maksimum en gang i måneden. Mye lys, gjerne direkte sol fem timer hver dag.


SVERDBREGNE (Nephrolepis exaltata «Bostoniensis») Renser luften særlig for formaldehyd, og er en god luftfukter. Stell: Gjødsles ukentlig med svak oppløsning i vekstperioder, sparsomt om vinteren. Bruk regnvann hvis mulig. Bregner elsker hyppig dusjing, og krever varm, tørr luft. Direkte sollys bare et par timer om dagen.


FREDSLILJE (Spathiphyllum sp.)
Har høy fuktighetsfaktor, og trives godt inne. Hvis blomsterstanden fjernes slik at pollenkornene ikke modnes, beholder planten det hvite bladet i ukevis. Stell: Gjødsles regelmessig fra vår til høst, men sparsomt om vinteren. Jorden holdes jevnt fuktig om sommeren, og litt tørrere om vinteren. Vask bladene av og til. Direkte sollys bare et par timer om dagen.


DRAKETRE (Dravaena fragrans «Massangeana»)
Planten er spesielt effektiv for å rense luften for miljøgifter som formaldehyd. Stell: Hold jorden jevnt fuktig, men ikke søkkvåt. Gi flytende gjødsel regelmessig vår og sommer. Dusj ofte. Brune bladspisser kan skyldes trekk, overgjødsling, for lite eller uregelmessig vanning. Mye lys, men ikke direkte sol.

GULLRANKE (Epipremnum aureum)
Dette er kanskje den inneplanten som er aller lettest å dyrke. Du kan glemme den i lange tider uten at den bukker under. Stiklinger utvikler lett rot i vann. Stell: La jorden tørke lett mellom hver vanning. Gjødsle regelmessig i vekstperioden. Tørk ofte av bladene med en fuktig klut. Ikke direkte sol, tåler å stå ganske mørkt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse