Hovedinnhold

Leger fryses ut etter feil

UNGE LEGER FOR ÅPENHET: - Dersom feilen får alvorlige konsekvenser vil man kanskje kverne, forklare og rettferdiggjøre for seg selv hvorfor ting skjedde for resten av livet, sier lege Silje Bakken Jørgensen. Hun og legekollegene Kristian Fosså og Johan Torgersen (t.h.) er for en åpenhetskultur rundt feil. Foto: Tore Kristiansen
UNGE LEGER FOR ÅPENHET: - Dersom feilen får alvorlige konsekvenser vil man kanskje kverne, forklare og rettferdiggjøre for seg selv hvorfor ting skjedde for resten av livet, sier lege Silje Bakken Jørgensen. Hun og legekollegene Kristian Fosså og Johan Torgersen (t.h.) er for en åpenhetskultur rundt feil. Foto: Tore Kristiansen
(VG Nett) Kommuneoverlege Ernst Horgen (57) opplevde marerittet alle leger frykter.

Denne saken handler om:

Horgen fikk en advarsel fra Statens helsetilsyn etter en feil som fikk fatale konsekvenser for pasienten.

- Det som skjedde kommer til å være med meg resten av livet Jeg tror det er viktig å alminneliggjøre at feil kan skje. Det ligger i det å være lege. Pasienter kommer til å dø når vi arbeider, men vi gjør jo så godt vi kan for å forhindre det.

Les også: - 7000 sykehusdødsfall kan ikke forklares

Den rutinerte og betrodde legen fikk full krisereaksjon etter det gikk galt. Han slet med søvnløshet, paranoia, tristhet og hadde vanskeligheter med å fungere i jobben.

- Familien til pasienten har det verst. Men selv opplevde jeg en sorgreaksjon som om når man har mistet noe, selv om jeg følte at jeg gjorde så godt jeg kunne, sier han.

Hva gjør jeg om skaden først er ute? Ekspertene svarer fredag klokken 12.00! Send inn spørsmål! 

En evig frykt

Horgen forteller at han ikke har snakket noe særlig med legekolleger om det som skjedde. Han har heller ikke drøftet situasjonen med de pårørende. Det har kun vært korrespondanse via Helsetilsynet.

- Hvorfor er det så vanskelig å snakke om?

- Fordi det er smertefullt for meg og smertefullt for dem det gjelder. Familien for den det gjelder har det verst, sier Horgen som i dag er sentraltillitsvalgt for fylkeslegene, distriktslegene, legene i NAV og departementene.

Les også: - Jeg jobbet 100 timers uke i to måneder

Saken tok over ett år å behandle i Helsetilsynet - noe som Ernst Horgen opplevde som en evighet. Han mener at det er uryddig at tilsynet både gransker og ilegger sanksjoner.

Oversikt: Disse ble ødelagt i helsevesenet 

Frykten for det han opplevde sitter i ryggmargen til mange leger. I verste fall har noen opplevd å bli utfryst etterpå, ifølge tilsynsdirektør Lars E. Hanssen.

- Det kan være veldig tøft for noen leger som har gjort alvorlige feil. Folk snur ryggen til dem i kantina, vil ikke sitte og spise sammen med dem. Feil ties ned og det er ikke bra for noen parter, sier Hanssen.

- Større åpenhet

Lege Silje Bakken Jørgensen (35), foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening ved Ahus, påpeker at det er menneskelig å feile, men at tilbakemeldingene varierer.

- Noen steder blir feil tidd i hjel, andre opplever fordømmelse, mens noen er veldig flinke til å håndtere feil.

Helsetilsynets direktør: - De må stå skolerett

Mange unge leger vurderer å hoppe av.

- Jeg vet at mange yngre leger har sluttet på avdelinger fordi de har gjort feil og ikke blitt fulgt opp, sier påtroppende leder i Yngre legers forening, Johan Torgersen (36) til VG.

Lege Kristian Fosså (33) ved røntgenavdelingen ved Oslo universitetssykehus er for større åpenhet om feil, spesielt overfor pasienten men også internt på sykehuset. Han er også tillitsvalgt ved sykehuset.

- Fortielse kan nok ofte være det vanskeligste: Alle vet om feilen, men ingen sier noe, verken som støtte eller kritikk.

- Hvorfor forekommer taushet rundt feilbehandling?

- Jeg tror det er en menneskelig, at man synes det er vanskelig å snakke om ting man har skyldfølelse for. Feil er generelt vanskelig å snakke om. Samtidig er dette helt nødvendig for at andre skal kunne lære av dem, sier Fosså som selv har fått god støtte av arbeidsgiver etter feil.

- Hvordan takler du å gjøre feil?

- Det går hardt innpå oss å gjøre feil, det kan jeg skrive under på. Likevel vil jeg ikke at det skal fremstå som at det er synd på oss leger. Det er jo pasienten som er rammet, sier Fosså.

Saken fortsetter under bildet ...

Faksimile: VG 02.06.2011
Faksimile: VG 02.06.2011


- Nesten alltid systemfeil

Anestesilege Johan Torgersen understreker at alle leger har gjort eller kommer til å gjøre feil - noe vi må leve med.

- Vi skal ikke akseptere å stå alene når feil skjer. Det vil nesten alltid være en systemfeil, når en menneskelig feil er gjort. Ledelsen må alltid ta sin del av ansvaret, sier han og påpeker at Legeforeningen over tid har hatt pasientsikkerhet på dagsordenen.

Les også: - Kunne reddet liv ved å lære av oljebransjen

Avdelingsdirektør Gorm Are Grammeltvedt ved Statens helsetilsyn opplyser at Horgens sak ble raskt behandlet.

- Han har fått uttale seg, og fått orienteringer fra oss underveis. Han påklaget vedtaket til helsepersonellnemnda, som opprettholdt vedtaket.

- I Norge er det valgt at tilsynsmyndigheten skal kunne gi reaksjoner. Det er også valgt at tilsynet gir advarsler ved alvorlige feil.

Han påpeker at det er viktig å påpeke at reaksjonen ikke er en straff.

- Det er en reaksjon for å påvirke fremtidig pasientbehandling, slik at det skjer læring av feil, sier Grammeltvedt.

Les også: - Halvparten av feilene kan forebygges

Ernst Horgen legger ikke skjul på at det hele kom som lyn fra klar himmel.

- Til legeyrket skjer en utvelgelse av de skoleflinke. Barn som aldri har våget gjort en feil, som alltid har vært flinke og samvittighetsfulle. Når dette rammer oss, er det et sjokk. Selv det ikke finnes noen fasit i legevitenskapen, så kan det hende at man går i feil retning før eller senere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse