Hovedinnhold

Så lett får narkomane kjøpt heroinoppløsende sitronsyre - har ikke råd til apotekvare

** Sosialbyråd Anniken Hauglie: Ønsker forskning på helseskader ved bruk av sitronsyre
** Statens legemiddelverk: Uaktuelt å selge askorbinsyre i butikk

VURDERER FJERNING: Butikksjef Emre Alemdag (27) ved Bunnpris Oslo S har flyttet posene med sitronsyre frem til kassen på grunn av gjentatte tyverier. Nå vurderer han å fjerne produktet helt fordi det er skadelig å injisere. Foto: SISSEL KRUSE LARSEN
VURDERER FJERNING: Butikksjef Emre Alemdag (27) ved Bunnpris Oslo S har flyttet posene med sitronsyre frem til kassen på grunn av gjentatte tyverier. Nå vurderer han å fjerne produktet helt fordi det er skadelig å injisere. Foto: SISSEL KRUSE LARSEN
OSLO S/SKIPPERGATA (VG Nett) Begrenset tilgjengelighet på heroinoppløsende askorbinsyre gjør at narkomane i Oslo går i butikker og kjøper sitronsyre. - Det gir store smerter, sier narkomane «Trine».

Denne saken handler om:

Nå ønsker sosialbyråd Anniken Hauglie i Oslo at askorbinsyre, som beskrives av narkomane som langt mindre skadelig, skal selges i butikk.

Hos kolonialbutikken Bunnpris Oslo S finner man sitronsyren plassert i samme stativ som tyggegummien ved kassen.

Butikksjef Emre Alemdag (27) forteller til VG Nett at han har tatt et bevisst valg ved å plassere sitronsyren lett tilgjengelig. Han opplyser at mange narkomane handler i butikken hans.

- De etterspør sitronsyre, sier Alemdag.

Stort problem med tyveri

I Norge er det i hovedsak brunt heroin som dominerer det illegale markedet, og for å løse opp dette, må det tilsettes en syre.

Tidligere var sitronsyren hos Bunnpris på Oslo S plassert lenger inn i butikklokalene, og tyveri var et stort problem.

Vet du noe om dette eller har du tips om rusmiljøet eller rusomsorgen i Norge? Kontakt VG Netts journalister her!

- Hver eneste dag fant vi flere åpnede pakker inne i butikken, hvor noen tydeligvis hadde tatt det de trengte fra pakken, for så å legge den tilbake i hyllen, forteller Almedag.

Sosialbyråden ønsker produktet i butikk

Byråd for sosiale tjenester i Oslo, Anniken Hauglie (H), har tidligere uttalt at hun ønsker at askorbinsyre skal kunne kjøpes i butikk i Norge.

BYRÅD: Anniken Hauglie (H) er sosialbyråd i Oslo. Foto: Oslo kommune
BYRÅD: Anniken Hauglie (H) er sosialbyråd i Oslo. Foto: Oslo kommune


I 2010 tok hun selv kontakt med Statens legemiddelverk for å få en forklaring på hvorfor produktet kun selges på apotek.

- Da fikk jeg ikke noe svar å bli klok av. Jeg er ingen lege, så jeg ønsker at det igangsettes et forskningsprosjekt for å kartlegge hvor skadelig sitronsyrebruken er for de narkomane, sier hun til VG Nett.

- Det jeg har hørt er at sitronsyren er så sterk at den angriper blodårene på innsiden og gir alvorlige helseskader, forteller byråden.

Hauglie fikk i 2010 en venn til å kjøpe askorbinsyre for henne i Sverige, for å se hvordan produktet markedsføres der.

Vil ha saken opp i Stortinget

- Produktet jeg da fikk var som en vanlig pose med krydder, det brukes som syltemiddel og betraktes som et vanlig husholdningsprodukt, sier hun.

Oslo kommune deler ut askorbinsyre i sine sprøyterom.

- Slik jeg har forstått det er sitronsyre langt farligere. Om Legemiddelverket ikke mener forskjellen er så stor skulle jeg gjerne sett en skikkelig begrunnelse for det, og hva de mener er så ille. Jeg tror askorbinsyre er bedre enn alternativene som et skadereduserende tiltak, sier hun.

Høyrebyråden vil nå kontakte partikollegene på Stortinget for å be dem ta opp saken med helsemyndighetene.

- Det er naturlig å få en begrunnelse fra myndighetene på hvorfor det er så stor forskjell på norsk og svensk praksis, mener hun.

Vil vurdere å fjerne produktet

Butikksjef Almedag forteller at han flere ganger har opplevd å finne sitroner med hull i på gulvet i butikken, etter at noen har presset saften ut av dem.

Han forteller at han også med jevne mellomrom har tatt folk i å stjele sitronsyre, og at han ble lei av kranglingen det medførte.

- Hva tenker du om at sitronsyre kan være farlig for de narkomane?

- Jeg ser at det er grunnen til at de kommer til butikken min, men jeg vil snakke med sjefen min om det. Jeg vil vurdere å fjerne produktet helt fra butikken, sier han.

- Vi kaller det for «sinnasyre»

I Skippergata like i nærheten av Oslo S møter VG Nett rusmisbrukeren «Trine» (40). Hun forteller at hun i hovedsak bruker askorbinsyre som hun får utdelt av de ulike lavterskeltilbudene i Oslo, men at hun har en pakke med sitronsyre i skapet hjemme «hvis det blir krise».

- Vi kaller sitronsyre for «sinnasyre». Det svir noe voldsomt, ødelegger årene og fører til at man må begynne å sette sprøytene i muskler og i lysken - som er mye skumlere, sier hun til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet

FÅR UTDELT: «Trine» (40) er sjeleglad for at enkelte lavterskeltilbud deler ut askorbinsyre kjøpt i dagligvarebutikk i Sverige på gaten i Oslo, så hun og de andre heroinmisbrukerne slipper å betale 160 kroner på apoteket for en pakke eller bruke sitronsyre som substitutt. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY
FÅR UTDELT: «Trine» (40) er sjeleglad for at enkelte lavterskeltilbud deler ut askorbinsyre kjøpt i dagligvarebutikk i Sverige på gaten i Oslo, så hun og de andre heroinmisbrukerne slipper å betale 160 kroner på apoteket for en pakke eller bruke sitronsyre som substitutt. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY

Knut (56) har vært i rusmiljøet i Oslo i 40 år, og er glad for at heroinmisbrukere får utdelt askorbinsyre på gaten.

- Jeg tror ikke det er så mange som er i miljøet på fast basis som kjøper sitronsyre, det er nok heller de som kommer utenbys fra. Men jeg er ikke i tvil om at jeg foretrekker askorbinsyre - man vil jo ta det som er minst skadelig for kroppen, sier han.

FHI henviser til Foreningen for human narkotikapolitikk

Vidgis Vindenes, avdelingsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet (FHI), forteller at de ikke har forsket konkret på eventuelle helseskader ved bruk av sitronsyre blandet med heroin.

For inngående kunnskap om sitronsyrens virkning viser hun til leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Han forteller til VG Nett at sitronsyre er svært farlig for rusmisbrukere som bruker det til å blande ut heroin.

- Sitronsyren gjør at blodårene trekker seg sammen, og ikke kan brukes igjen. Derfor må de narkomane i stedet injisere i årene i lysken og på halsen, noe som kan være svært smertefullt, og gi alvorlige komplikasjoner som blodpropp, amputasjoner, og i verste fall død, sier han.

Stor prisforskjell

Foreningen har flere ganger foreslått for norske politikere å selge askorbinsyre i pulverform over disk. Dette mener foreningen er forbundet med langt mindre fare enn sitronsyre. I Sverige selges det i dagligvarebutikker.

Askorbinsyre i pulverform selges kun på apotek i Norge, og koster 160 kroner for 100 gram. En pakke sitronsyre i butikken koster ti kroner.

- Da er det ikke rart de narkomane velger sitronsyren i den pressede økonomiske situasjonen de er i, mener han.

Også Fransiskushjelpen, som blant annet driver lavterskeltilbudet Sykepleie på hjul rettet mot rusmisbrukere på gaten i Oslo, opplyser til VG Nett at de anser askorbinsyre som mindre helsefarlig enn sitronsyre.

Artikkelen fortsetter under bildet

MØTES PÅ GATEN: Heroinmisbruker Knut (56) (t.v.) har vært en del av rusmiljøet i Oslo i flere tiår. Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk beveger seg nesten daglig i gatene rundt Oslo S, der han snakker med rusmisbrukere og deler ut brukerutstyr. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY/VG
MØTES PÅ GATEN: Heroinmisbruker Knut (56) (t.v.) har vært en del av rusmiljøet i Oslo i flere tiår. Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk beveger seg nesten daglig i gatene rundt Oslo S, der han snakker med rusmisbrukere og deler ut brukerutstyr. Foto: BJØRN-MARTIN NORDBY/VG

Mener det ikke er så stor forskjell

Overlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk forteller at han ikke kan finne forskning som tilsier at sitronsyre skal være så mye mer helseskadelig enn askorbinsyre.

- Begge syrene kan skade blodårene slik at det danner seg små blodpropper og som gjør blodårene ubrukelige. Det er et kjent problem, sier Madsen til VG Nett.

Han viser til en undersøkelse som ble foretatt blant heroinmisbrukere i Skottland for noen år siden, der det kom frem at disse foretrakk sitronsyre fremfor askorbinsyre. Han vedgår imidlertid at prisen kan ha spilt en rolle.

- Ansett som legemiddel

Det er Statens Legemiddelverk som avgjør hvilke produkter som kun skal selges på apotek.

- Hvorfor kan ikke askorbinsyre selges i butikk i Norge, slik som i Sverige?

- Når det er ett spesielt produkt som er beregnet på å tynne ut heroin, er det ansett som et legemiddel, og da bør det selges på apoteket, sier Madsen.

- Men sitronsyre brukes også til å tynne ut heroin. Burde det også vært ansett som et legemiddel, da?

- Nei, det er et vanlig husholdningsprodukt. Men hvis noen hadde laget en spesiell sitronsyre som var beregnet på å tynne ut heroin, måtte vi vurdert det, sier Madsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse