Hovedinnhold

Lysegul, svart, kuler, eller monsterbæsj? Her er den store avføringsguiden

Sjekk helsetilstanden din i toalettskålen

TREG ELLER BLØT?: Avføringen din kan avsløre alt fra feil kosthold til alvorlige sykdommer som for eksempel kreft. Avføringen hos spedbarn er imidlertid annerledes enn voksen avføring. Utviklingen går i ulike faser, og barn som kun får morsmelk har gjerne lys gul eller grønn avføring. Er du usikker, så spør på helsestasjonen. Foto: Istockphoto
TREG ELLER BLØT?: Avføringen din kan avsløre alt fra feil kosthold til alvorlige sykdommer som for eksempel kreft. Avføringen hos spedbarn er imidlertid annerledes enn voksen avføring. Utviklingen går i ulike faser, og barn som kun får morsmelk har gjerne lys gul eller grønn avføring. Er du usikker, så spør på helsestasjonen. Foto: Istockphoto
Ta en titt på din egen avføring. Den avslører hvordan det står til med kroppen din.

Denne saken handler om:

DEN PERFEKTE BÆSJ

Er formet som en pølse, bananformet eller i en svak s-form. Skal henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen. Lyder som harde plask tyder på for hard avføring, og sprutelyder er synonymt med løs mage. (Kilde: Bedre Helse, klikk.no og gillianmckeith.com)

Avføring er rester av hva du har spist, og konsistens, lukt og farge sier mye om hva slags kosthold du har.
- Ulike former for av avføring kan også være tegn på sykdom, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og forfatter.
Avføringen din kan avsløre alt fra feil kosthold til alvorlig sykdom, for eksempel kreft.

SE VÅR STORE SJEKKLISTE LENGER NED PÅ SIDEN!

Tidsskrift for den norske legeforening har utgitt en brosjyre om temaet.

Arsky mener alle bør se ned i do før de spyler ned en gang i blant.

- Man bør absolutt sjekke avføringen sin med jevne mellomrom. I Japan har de faktisk laget doer med en egen mellomstasjon slik at man enkelt skal kunne ta en titt før man spyler ned, sier Arsky.

Gunn Helene Arsky Foto: Øystein Westlie
Gunn Helene Arsky Foto: Øystein Westlie

«Når man sitter og promper kan luft kile seg inn i skjeden. Denne luften skal også ut. Det er ufarlig, men jeg forstår at det føles litt ubehagelig.»
Les nett-treff om fordøyelsesproblemer med Vektklubb.nos ernæringsekspert her!

Det er ikke uten grunn av avføringen henger så tett sammen med sykdom og kroppens helsetilstand, sier Per Brandtzæg, professor ved Rikshospitalet.

- Å ha en tarm som fungerer betyr alt. Bakteriene i tarmen påvirker hele kroppen, ikke minst er de helt avgjørende for immunsystemet, sier Brandtzæg.

På stadig flere helseområder peker forskningen nå mot tarmen, sier professoren.

Per Brandtzæg Foto: Håkon Mosvold Larsen
Per Brandtzæg Foto: Håkon Mosvold Larsen

- Vi tror nå at den store økningen av allergi i befolkningen har sammenheng med at tarmfloraen blant folk har forandret seg. Det har skjedd på grunn av endret kosthold, sier Brandtzæg.

LES OGSÅ:Vil ha bedre bevis for virkningen av helse-yoghurt

De to ekspertene råder folk til å gjøre en innsats, for å holde tarmen i orden.

De fleste kan med fordel spise mindre kjøtt og mer grønnsaker og hele korn. Da får magen det bedre, uansett om du sliter med for bløt eller hard avføring.

Avdekker alvorlig sykdom

Leger bør oftere sjekke avføring som ledd i å diagnostisere sykdom, mener lege og doktorgradsstipendiat Jørgen Valeur.
Valeur er en av forfatterne av en brosjyre om temaet, utgitt av Tidsskrift for den norske legeforening.

- Å snakke om avføring har blitt helt tabu i vår tid og i vårt samfunn. Og i den kliniske hverdagen fjerner man seg mer og mer fra sykesengen, og over til laboratorieundersøkelser, sier legen som til daglig jobber ved Haukeland universitetssykehus.

LES:Advarer mot urter i kosttilskudd

Ifølge Valeur er blodprøver ofte en dårlig indikator på hva som skjer i tarmen. Han mener legers inspeksjon av avføring ikke minst er viktig for å bestemme videre undersøkelser.

- Ved å se på avføringen kan man skille mellom for eksempel betennelser i tarmen og irritabel tarm. Ved irritabel tarm har man aldri puss og blod i avføringen. Er det svart, tjæreaktig avføring skal man undersøke den øvre delen av tarmen, sier han.
Valeur er imidlertid skeptisk til å legge for mye vekt på ulike fargenyanser.

- Med unntak av blod i avføring, er det først hvis avføringen mister fargen at du bør oppsøke lege. Ellers er det store individuelle forskjeller, sier Valeur.

Men han oppfordrer folk til å legge merke til endringer.

- Hvis hyppigheten eller form og fasthet endrer seg bør du oppsøke lege, sier han.

Å daglig stå med nesen i doskålen, er heller ikke å anbefale, mener Valeur.

- Det kan skape unødig engstelse. Men ta med avføringsprøve til legen hvis du er i tvil, sier han.

LES:Lavt stoffskifte? Sjekk om du er i gråsonen

HER ER SJEKKLISTEN

Harde kuler

Alle som har hund vet at maten den spiser påvirker hundens avføring. Men vi snakker gjerne ikke om hvordan kosthold og levevaner påvirker vår egen fordøyelse. Foto: Mariann Dybdahl
Alle som har hund vet at maten den spiser påvirker hundens avføring. Men vi snakker gjerne ikke om hvordan kosthold og levevaner påvirker vår egen fordøyelse. Foto: Mariann Dybdahl

Dette tyder på at fordøyelsen din er treg, og at du har for lavt inntak av fiber og vann. Spis derfor ting som svisker, linfrø, frukt og villris. Unngå lette karbohydrater og sukker.

Pølseform, men sammensatt av kuler
Dette tyder på at avføringen har ligget for lenge i tarmen. Også her trenger du mer fiber og vann. Drikk urtete, spis frukt og grønnsaker, kokte korn som brun ris, quinoa og hirse, og olivenolje. Unngå kjøtt, meieriprodukter, egg, hvite / raffinerte karbohydrater og sukker.

Pølseform med krakelert overflate
Sprekkene i overflaten tyder på at avføringen er for tørr. Øk inntaket av vann.

LES OGSÅ:Vurderer diarevaksine for alle barn

Monsterbæsj
Hvis du har hatt forstoppelse, spist jerntilskudd eller mye fiber uten å drikke vann kan dette oppstå. En slik runde på toalettet kan også føre til hemoroider og rifter i endetarmsåpningen som kan være veldig smertefulle. Spis svisker, linfrø, frukt og drikk mye vann. Gjerne et glass eller to før hvert måltid.

Bløt
Dette betyr at kroppen ikke suger opp væsken i avføringen og kan enten skyldes at du spiser usunt, eller om det er et regelmessig problem, at du har en matintoleranse mot for eksempel laktose. Sjekk hos legen. Forsøk også å øke fiberinntaket og spise næringsrik mat.

Lang og tynn
De fleste får før eller senere øye på en slangelignende bæsj i skålen. Passasjen som slipper avføringen ned i endetarmen kan være spent, og lage en lang, tynn bæsj. Men hvis dette vedvarer, kan det tyde på tykktarmskreft. Oppsøk da lege.

LES OGSÅ:Enorme helseforskjeller i Norge

Myke klatter med markante kanter
Dette kan tyde på at magen din jobber for fort, og kan føre til næringsmangel og dehydrering. Øk fiberinntaket, spesielt fra kokte hele korn som brun ris, hirse og quinoa. Det kan også være bra med probiotiske bakterier.

Rester av mat
Noen matsorter inneholder fibre som kroppen mangler enzymer til å bryte ned. Finnes blant annet i det ytre skallet på maiskorn, og er grunnen til at disse kommer ut omtrent som de gikk inn. Ufordøyd mat er generelt ikke noe problem med mindre det kommer i forbindelse med vedvarende diaré og vekttap.

Diaré
Skyldes ofte virusinfeksjoner, matforgiftning eller bakterier. Mikroorganismer irriterer slimhinnen i tykk- og eller tynntarmen og væskeinnholdet i avføringen blir for stor. Det er viktig å erstatte væsken ved å drikke mye. Oppsøk lege om du blir dehydrert, får blodig diaré eller hvis avføringen inneholder puss og gult slim. Det samme gjelder hvis du har kronisk diaré, som ikke går over etter noen dager. NB: Vær svært obs når små barn får diaré. De blir lettere dehydrert og må oftere på sykehus for å få tilført væske.

LES OGSÅ:Usunne menn lever 10 år kortere

Forstoppelse / treg mage
Det kalles forstoppelse hvis du har hard og sjelden avføring, færre enn tre ganger per uke. Det kan skyldes for lite mosjon, for lite fiber i kosten, stress, at du har drukket for lite vann med mer. Bruk brød med mye sammalt mel eller helkorn og drikk mer vann. Spis også yoghurt, grønnsaker og ta et glass sviskejuice til frokost. Sørg for å spise regelmessig og beveg deg.

Fettholdig
Fettdråper i toalettskålen kan være et symptom på cøliaki (sykdom som fremkalles av gluten og fører til at tarmtottene i tynntarmen ødelegges) og flere andre sykdommer. Se under gul avføring. Sjekk hos legen.

Hvit
En hvit leirefarget avføring kan være tegn på manglende galle i avføringen. Dette kan i sin tur skyldes stopp i gallepassasjen, og kan føre til gulsott. Hvit avføring kan også skyldes cøliaki eller være symptom på andre problemer. Kontakt derfor lege ved denne typen avføring.

Grønn
Grønn mat som spinat kan sette farge. Det kan også tyde på en irritert tykktarm eller endret bakterieflora. Grønn og løs avføring sammen med feber og magesmerter tilsier at du bør kontakte lege.

Svart
Spiser du jerntabletter eller mat med høyt jerninnhold, kan dette farge avføringen svart. Også blåbær og rødvin kan gi mørk, nesten svart avføring. Avføring som ser svart og tjærelignende ut kan også være et tegn på blødninger i den øvre delen av fordøyelsessystemet, for eksempel følge av magesår eller kreft. Oppsøk lege hvis mistanke om at blod har farget avføringen svart.

Gul
Er avføringen gul, rennende, fet og ekstremt illeluktende skal du kontakte lege. Det kan tyde på problem med bukspyttkjertelen, galleblære eller leveren, som normalt skal hjelpe kroppen med å fordøye fettet vi spiser.

Rød
Rødbeter og annen mat med mye farge kan være årsaken. Blod på avføringen eller på papiret når du tørker det kan også komme fra hemoroider eller en rift. Den mest fryktede årsaken til blod i avføringen er tykktarmskreft. Er det regelmessig blod i avføringen bør du kontakte lege.

(Kilder: Boken «Kostskolen», ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, bladet «Bedre Helse», klikk.no, helsenett.no og gillianmckeith.com.)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse