Hovedinnhold

Nøkkelen til sunnere matvalg

Nå kommer Nøkkelhullet på enda flere matvarer

MED NØKKELHULL: Bjarne Håkon Hanssen er en matglad helseminister, som hilser enda flere sunne Nøkkelhull- produkter velkommen. Foto: Frode Hansen
MED NØKKELHULL: Bjarne Håkon Hanssen er en matglad helseminister, som hilser enda flere sunne Nøkkelhull- produkter velkommen. Foto: Frode Hansen
Med enda flere Nøkkelhullprodukter, kan en matglad helseminister spise sunt uken igjennom. Skeie ut gjør han uten dårlig samvittighet i helgen.

Denne saken handler om:

Fakta

* Nøkkelhullet er en såkalt positiv merking som identifiserer sunnere alternativer innenfor en produktgruppe.
* Brukes på matvarer som er viktige i et sunt kosthold.
* Setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker.
* Nøkkelhullsmerket mat kan ikke inneholde kunstige søtstoffer.
* Alle matvarer som skal nøkkelhullsmerkes, må være ferdigpakket, med unntak av fersk fisk, frukt, bær og grønnsaker.
* Produkter som har Nøkkelhullet må også ha næringsdeklarasjon på matvarepakningen. Merkingen gjør det lettere å velge sunnere i butikken, og er lett å forstå for alle grupper i befolkningen.
* Krever minimal bakgrunnskunnskap i ernæring.
Kilde: SHDIR og matportalen.no

Sunn mat på nett:
nokkelhullsmerket.no
Helsedirektoratet relanserer i disse dager nettstedet.

Nå skal det bli enda lettere å gjøre sunne valg i butikkene. Flere nye produkter med Nøkkelhull er nå rett rundt hjørnet.

Det setter helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen pris på. Han er opptatt av matglede, og prøver å legge vekt på et variert kosthold i hverdagen.

Les også:- Hold skinke unna matpakken

Nye matvaregrupper er olje, flytende margarin og påsmurte bagetter. Men også fet fisk som makrell, laks og ørret.
Men fortsatt er døren stengt for søte drikker og syltetøy.

Vil ha grovbrød

Helseministeren er spesielt glad i brød, og avslører av grovt brød betyr mye for ham. Med Brødskalaen og det grønne Nøkkelhullet finner han frem.

Målet for Hanssen er å få hele befolkningen til å ta i bruk Nøkkelhullet. Fordi vektøkning skjer i alle aldersgrupper.

Flere er allerede godt kjent med det grønne merket. Gjennom butikkjeder som selger produkter med samme emballasje i flere land. Da har det vært svenske kriterier som lå til grunn for merkingen.

Les også:Ja, det hjelper å leve sunt!

Etter at Norge, Sverige og Danmark i sommer samlet seg om et felles nordisk Nøkkelhull, ble kravene imidlertid skjerpet for noen matvaregrupper.

Nå er det strengere krav til brød, med innhold av fullkorn. Det sunne fiskefettet er også bedre ivaretatt.

Helseministeren er svært fornøyd med at makrell i tomat nå kan utstyres med Nøkkelhullet.

Salt og sukker

Kravet til innhold av sukker og salt er også skjerpet.
Matprodusentene svarer med å komme med flere nye og sunne produkter.

Les også:Middelhavskost er best for hjertet

Nøkkelhullet er også blitt et offentlig symbol. Bak står myndighetene i hvert av de tre landene.I dag finnes det en jungel av andre matmerker, med varierende krav til dokumentasjon.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen frykter allikevel ikke at Nøkkelhullet skal drukne i vrimmelen av matsymboler, og gjøre det vanskelig å finne frem.

- Det grønne Nøkkelhullet er tydelig og lett gjenkjennelig, påpeker han.

Det stiller heller ingen krav til ernæringskunnskap, og man trenger heller ikke kunne norsk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse