Hovedinnhold

Tusenvis får feil medisin

Legemiddelverket påviste lovbrudd ved 50 av 50 apotek

TRILLER PILLER: Årlig ekspederes over 30 millioner resepter i apotekene. Foto: Krister Sørbø/VG
TRILLER PILLER: Årlig ekspederes over 30 millioner resepter i apotekene. Foto: Krister Sørbø/VG
BERGEN/OSLO/MOSS (VG) Medisiner som har gått ut på dato, er feildosert, lagret på gal temperatur eller er noe helt annet enn pasienten skal ha: hvert år får opp mot 10.000 personer feil medisin på norske apotek.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ifølge Legemiddelverket blir det gjort feil ved utlevering av legemidler i norske apotek i rundt 0,3 promille av tilfellene, basert på tall kjedene selv har oppgitt.

De tre store apotekkjedene har gitt VG tall som viser at det gjøres feil ved utlevering av legemidler i rundt 0,2 promille av tilfellene i gjennomsnitt.

30 hver dag

Årlig ekspederes over 30 millioner resepter i apotekene. Det betyr at mellom 6000 og 9000 nordmenn, opp mot 30 hver dag, får istandgjort eller utlevert feil legemiddel eller dose når de kommer med resepten sin til apoteket.

Ikke alle feilekspedisjoner fører til feilbruk. Ofte oppdages dette i ekspedisjonsøyeblikket, før det tas i bruk av kunden, sier fag- og kvalitetsdirektør Hanne Andresen i Vitusapotek til VG.

De tre siste årene har Statens legemiddelverk ført tilsyn med 50 av landets nesten 700 apotek. Tilsynsrapportene viser at alle de kontrollerte apotekene fikk påvist brudd på myndighetskrav som er nedfelt i lover og forskrifter.

- Betenkelig

- Det er klart betenkelig, særlig på bakgrunn av den høye risikoen der små feil kan få katastrofale følger for pasientene som rammes, sier pasient- og brukerombud Knut Fredrik Thorne i Akershus.

- Den er viktig at den som foretar dobbeltkontrollen gjør en skikkelig kontroll, og ikke bare signerer, fastslår han.

Mangler ved temperaturkontrollen går igjen som et avvik ved apotekene. Flere apotek har også manglende kontroll med narkotiske preparater og sviktende rutiner for kontroll av legemidlenes holdbarhet, slår legemiddelverket fast.

Mangler internkontroll

Svikt i avviksbehandling, ekspedisjonsrutiner og produksjon av legemidler, omtales i en rekke tilsynsrapporter:

En kunde klaget på feiletikkering etter at et medikament som skulle oppbevares i romtemperatur var påført kjøleskap-lagring.

FAKSIMILE VG 02.11.2011
FAKSIMILE VG 02.11.2011


En annen leverte inn preparat som var utgått på dato tre måneder i forveien.

Apoteker gjorde i stand antibiotikamiksturer i spiserom/ kontor.

I et apotek på Østlandet ble det målt over 30 varmegrader i varelageret og 22 varmegrader i et kjøleskap.

Utgått på dato

Et apotek hadde råvarer på lager som var utgått på dato.

I Oslo oppdaget et apotek en rekke reseptforfalskninger, uten å melde sakene til politiet.

Seksjonssjef Jørgen Huse i Legemiddelverket sier at mange av avvikene er knyttet til internkontrollkravet. Dette mener han henger sammen med at det tar tid å etablere et slikt system for kvalitetssikring.

- Apotek som ikke er med i de store kjedene nyter ikke godt av det arbeidet kjeden allerede har nedlagt for sine apotek, og kommer av den grunn ofte dårligere ut ved en sammenligning, sier Huse.

Apotekkjedenes svar:

Vitus:

- Vitusapotek har stort fokus på kvalitet i alt vi gjør. I vårt interne kvalitetssystem tar vi selvfølgelig hensyn til sentrale myndighetskrav, men vi går også utover dette og har en rekke interne krav til vår apotekvirksomhet, skriver fag- og kvalitetsdirektør Hanne Andresen i en e-post til VG.

I 2010 gjennomførte kjeden 20 interne revisjoner i apotekene, i tillegg til legemiddelverkets tilsyn.

Apotek 1:

- Apotek 1 holder en høy faglig standard, og det er trygt for kundene å handle i våre apotek. Det er strenge faglige normer for å eie og drive apotek, og det er en grunntanke for all apotekdrift å sørge for trygg og sikker legemiddelbruk for kundene, skriver regions- og kommunikasjonssjef Hilde Drevland i en e-post til VG.

Ifølge Drevland er andelen feilekspederte resepter i kjedens apotek i 2010 på 0,25 promille.

Boots:

- Konkurranse skjerper kvaliteten og vi ser at særlig apotekkjedene har hatt et betydelig fokus på forbedring og internkontroll den siste tiårsperioden, sier fagdirektør Margrethe Sunde i Boots Norge.

Hittil i år har Boots-apotekene ekspedert nesten åtte millioner reseptenheter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse