Hovedinnhold

Britiske forskere: - Kvinner kan få barn uten menn

GRAVID UTEN MANN? Britiske forskere hevder kvinner nå kan bli gravide uten hjelp fra menn. Foto: Knut Falch/SCANPIX
GRAVID UTEN MANN? Britiske forskere hevder kvinner nå kan bli gravide uten hjelp fra menn. Foto: Knut Falch/SCANPIX
(VG Nett) Britiske forskere mener de kan bruke stamceller fra en kvinnes benmarg til å befrukte egg. Dermed skal kvinner kunne bli gravide helt uten hjelp fra menn.

Denne saken handler om:

Forskerne fra Tyne University i Newcastle hevder de nå har funnet en metode som gjør at de kan omforme stamceller fra en kvinnes benmarg til kunstige sædceller. Deretter skal de kunne befrukte en annen kvinne med de nye kjønnscellene. Resultatet er at to kvinner kan bli foreldre til et barn som er biologisk deres eget - uten sæd fra en mann, skriver Daily Mail.

Enda mer avansert blir det når forskerne mener de også kan bruke den samme teknikken til å lage eggceller fra en manns benmarg. Dermed skal to homofile menn kunne få deres eget biologiske barn - hvis de finner en surrogatmor som kan bære barnet frem.

HAR DU NOEN INNSPILL TIL DENNE ARTIKKELEN?
Si din mening nederst!

- Kun teori

Seksjonsoverlege Tom Tanbo ved Rikshospitalets kvinneklinikk har ingen tro på at forskningsresultatene kan brukes i det virkelige liv.

- Jeg har hørt at man i teorien har tenkt seg at man kanskje kan lage kunstige kjønnsceller fra stamceller. Men dette er så langt fra min hverdag at det er helt uinteressant å sette seg inn i problemstillingen. Det er helt sikkert ikke aktuelt i overskuelig fremtid, sier Tanbo til VG Nett.

Et annet problem ved de britiske forskernes befruktningsmetode er ifølge den norske spesialisten på barnløshet at stamceller har dobbelt sett med arveanlegg. Både egg- og sædceller er celler med kun ett sett arveanlegg. Dermed må man eventuelt "kvitte seg med" halvparten av cellen før den eventuelt kan brukes.

- Jeg kan ikke se at denne forskningen har noen praktisk betydning i overskuelig fremtid, legger Tanbo til.

Også britiske Robin Lovell-Badge, ved det nasjonale instituttet for medisinsk forskning i London, mener det er minst ti år før denne metoden eventuelt kan brukes.

DISKUTÉR:Her diskuteres foreldre og barn

Kjemikalier og vitaminer

Ifølge magasinet New Scientist tar forskerne stamceller fra en kvinnes benmarg og gjør dem om til kunstige sædceller ved hjelp av kjemikalier og vitaminer. Professor Karim Nayernia skal være klar til å gjøre eksperimenter med de nye forskningsresultatene allerede om to måneder.

Nayernia har tidligere brukt teknikken på mus, og mener selv at deler av forskningsresultatene kan brukes på kvinner allerede om to år. I løpet av fem år hevder Nayernia at kvinner skal kunne bli gravide ved hjelp av stamceller fra en kvinnes ryggmarg. Allerede skal han ha laget kunstige sædceller fra en manns stamceller.

Bare kvinner

I Storbritannia er flere kritiske til de britiske forskernes nye funn. Flere frykter at barn som blir laget av kunstige egg- og sædceller vil få alvorlige helseproblemer.

Et annet problem som legges frem er at par som får barn ved hjelp av kunstige sædceller laget fra en kvinnes benmarg kun kan få jentebarn. Dette fordi en kvinnes stamceller bare vil inneholde X-kromosomer og ikke Y-kromosomet som er nødvendig for gutter.

- Jeg kan heller ikke skjønne at man kan lage annet enn kvinner med denne metoden, sier Tanbo.

Josephine Quintavalle som jobber for med etiske spørsmål rundt reproduksjon mener de britiske forskerne kun ser på en eventuell løsning - og ikke selve problemet med ufrivillig barnløshet.

- Ingen ser på hva som fører til barnløshet - sosiale grunner som røyking, overvekt og alder, mener hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse