Hovedinnhold

Britene reagerer på norske «kafé-barnevogner»

** Ekspert: - Det går helt fint å la barnet sove ute i -5 grader

BARNEVOGN-KAFE: Å la barna sove i barnevognen utendørs skal ifølge en studie gi barnet færre sykefraværsdager senere i livet. Dette bildet er fra Nordmarka i Oslo. Foto: Aftenposten
BARNEVOGN-KAFE: Å la barna sove i barnevognen utendørs skal ifølge en studie gi barnet færre sykefraværsdager senere i livet. Dette bildet er fra Nordmarka i Oslo. Foto: Aftenposten
(VG Nett) Mens norske foreldre holder varmen på kafé, sover de små i barnevogn utenfor. Det kunne aldri skjedd i Storbritannia, skal vi tro BBC News.

Har du noen gang satt ut barnet ditt til å sove i barnevognen, i kuldegrader, i hagen eller utenfor en kafé? For svært mange foreldre i Norge, Sverige og Danmark er dette dagligdags.

Men skikken stopper tydeligvis ved våre felles landegrenser. For briter fremstår denne behandlingen av spedbarn som heller absurd, skal vi tro BBC på deres nettsider.

«På tross av snø og kulde er det helt alminnelig å se barnevogner med sovende barn parkert utenfor kafeene, mens foreldrene sitter inne i varmen og drikker kaffe», skriver de, og forbereder britiske turister som reiser nordover på litt av hvert:

«Hvis du er på besøk hos svenske venner, og barnet ditt trenger en lur, er det nesten sikkert at du vil bli tilbudt en plass ute i hagen eller på altanen, i stedet for på soverommet».

Og forundringen over de iskalde skikkene stopper ikke her:

«De fleste barnehager i Sverige legger barna til for å sove utenfor, og det er langt fra ualminnelig å se en rekke med barnevogner parkert ved siden av hverandre», skriver BBC.

- Fem minusgrader går fint

- Men er det egentlig trygt å la barnet sove ute, jordmor Tonje Rummelhoff?

- Jeg var veldig restriktiv før, men så lærte jeg at det ikke er noen fare ved det. Så lenge man går ut jevnlig og kjenner på barnet - som man jo må gjøre med små barn uansett - skal fem minusgrader gå helt fint, sier Rummelhoff til VG Nett.

Hun anbefaler ryggen som et godt sted å kjenne etter om barnet fryser eller ikke.

- Jeg vil ikke tro at et spedbarn styrkes på noen måte av å sove ute, men frisk luft er jo godt uansett, sier jordmoren, som blant annet har skrevet bøker om svangerskap og mammarollen.

Delte meninger om effekten

Den svenske barnelegen Margareta Blennow viser til studier på barnehagebarn, som dokumenterer at små som får mye frisk luft gjennom oppveksten har færre sykedager senere i livet, enn de som holdes inne.

- Men andre studier sier at det ikke er noen forskjell på dette, uttaler Blennow til BBC.

Britenes forundring over nordiske spedbarns utesoving ser for øvrig ut til å forundre også rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum. Han mener dette er en slags misforstått oppfatning av å «herde» barnet ved å la det puste inn frisk, kald luft.

- Jeg tror det er en spesiell, norsk skikk, eller uskikk, at spedbarn skal sove ute, til og med om vinteren, har Rognum tidligere uttalt til Aftenposten.

- Sover lenger

- Spedbarn sov merkbart lenger utendørs enn innendørs, sier den finske forskeren Marjo Tourula ved universitetet i Oulu, om studier som er gjort på emnet.

Mens innendørs-lurer i undersøkelsene varte mellom én og to timer, varte utendørs-lurer fra halvannen til tre timer.

- Muligens gjør bevegelsesbegrensninger, på grunn av mye klær, og kalde omgivelser som forhindrer overoppheting, det lettere å svøpe inn barnet, sier Tourula til BBC.

Ifølge hennes studier er -5 grader ideelt for utendørs-soving, selv om noen av foreldrene hun har vært i kontakt med til og med setter småbarnet ut i ned mot -30 grader, ifølge den britiske nyhetskanalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer