Hovedinnhold

Vil ha nøkkelbevis for alle biler

YNDET OBJEKT: Mercedes C-klasse er et yndet objekt for biltyer. Foto: Illustrasjonsfoto: Mercedes
YNDET OBJEKT: Mercedes C-klasse er et yndet objekt for biltyer. Foto: Illustrasjonsfoto: Mercedes
(VG Nett) Forsikringsbransjen ønsker at alle biler skal få et nøkkelsertifikat som følger bilen. Sertifikatet skal sikre at en bilnøkkel ikke havner på avveie slik at bilen blir stjålet.

Denne saken handler om:

Etter at nye biler med avanserte startsperrer kom i 1997, skjer de fleste tyverier av bilen med bilens egne nøkler, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Startsprerre er et system der bilnøkkelen sender en melding til bilens datasystem. Hvis ikke datasystemet får riktig kode fra nøkkelen, skal bilen ikke kunne starte. Systemet gjør det for eksempel umulig å «tjuvkoble» en bil ved hjelp av ledninger, slik at den starter.

Stjeles med nøkkel

De fleste biltyverier skjer med bilens egne nøkler, etter at en utro tjener som har håndtert bilen før levering til kunde eller en biltyv har stjålet nøklene i forkant, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Et nøkkelbevis er et eget dokument eller en påskrift på fakturaen som skal sikre at bilen blir levert til bilkjøperen med riktig antall nøkler. Nøkkelbeviset skal blant annet inneholde opplysninger om antall nøkler som fungerer og antall nøkler som er annullert, samt årsaken til annulleringen.

- Enkelte bilmerker utsteder to nøkler, andre tre. Er en nøkkel på avveie kan bilen bli stjålet, sier fagsjef i skadepolitisk avdeling Erik Hagelsteen Vik i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Har du tips om dette teamet, kontakt VG Netts reporter.

Pass bedre på nøkkelen

Hagelsten Vik sier at alle forsikringsselskapene er enige om å innføre en ordning med nøkkelbevis, men at det tar tid. Tiltakene bør gi langt større sikkerhet både for forsikringstakerne og forsikringsselskapene, mener FNH.

- Vi har tro på at en slik ordning kommer, sier Hagelsteen Vik.

- Inntil en slik ordning er på plass, hva skal vi som bileiere gjøre?

- For det første må vi passe like godt på bilnøkkelen som på kredittkortene. For det andre, er du i tvil om at du har riktig antall bilnøkler til bilen du skal kjøpe, bør du kontakte merkeforhandler for å få bekreftet antall nøkler som skal følge med bilen. Er det en nøkkel på avveie, må du sørge for at denne blir annullert, sier Hagelsten Vik.

Les også: Tyske forskere åpnet «innbruddsikre» biler.

Høyaktuelt

Norges Bilbransjeforbund (NBF) har laget en bransjenorm for håndtering av bilnøkler i 2004, etter initiativet om nøkkelbevis fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.

- Dette er fortsatt høyaktuelt. Alle parter er informert om normen, men det er et krevende system. Det er årsaken til at systemet ennå ikke er i sving, sier Tore Lillemork i Bilimportørenes Landsforbund.

Bruktimportert utsatt

Lillemork sier det er svært mange som har befatning med bilen underveis fra fabrikk til kunde.

- Et nøkkelbevis vil sikre at det ikke forsvinner en nøkkel i et av leddene som håndterer bilen. Vi har for øvrig sett at problemet med nøkler på avveie er størst når det gjelder bruktimporterte biler. Sjekk med forhandleren at du har riktig antall nøkler til bilen, sier Tore Lillemork.

Bransjenormen for håndtering av bilnøkler stiller blant annet også krav om hvordan produksjon og utlevering av erstatningsnøkler for start- og tenningslås skal foregå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor