Hovedinnhold

600 000 bileiere får nytt vognkort

Her er det nye vognkortet som blir sendt ut fra 15. januar. Bare de 600 000 som har registrert enten ny eller brukt bil etter 1. juni, får nytt vognkort.

Denne saken handler om:

I BILEN: Slik ser det nye vognkortet ut. Denne delen skal ligge i bilen.
I BILEN: Slik ser det nye vognkortet ut. Denne delen skal ligge i bilen.
Resten av vognkortene som finnes i Norge, som faktisk er så mange som 3,4 millioner, blir foreløpig ikke byttet ut.

- I løpet av neste år skal vi avgjøre om ordningen skal omfatte samtlige vognkort. Men vi vil først se hvordan dette fungerer, sier senioringeniør Ivar Fjelsberg i Statens vegvesen Oslo. Det er en privat bedrift, ikke trafikkstasjonene, som skal lage de nye vognkortene.

- De nye vognkortene vil koste rundt ti millioner kroner i året, sier Fjelsberg. Men for bileieren koster det ikke noe å få nytt vognkort.

Alle som registrerer et nytt kjøretøy etter årsskiftet, vil også få vognkort av ny type. De nye vognkortene blir todelte, hvorav den ene tekniske delen skal ligge i bilen, og den andre skal oppbevares hjemme.

Årsaken til at vi får nye vognkort, er biltyverier: Kjøretøykriminalitet i europeisk sammenheng har en årlig «omsetning» på nærmere 50 milliarder kroner, ifølge en pressemelding fra Statens vegvesen.

HJEMME: Denne delen skal oppbevares privat. Foto:
HJEMME: Denne delen skal oppbevares privat. Foto:
Det er nemlig slik at bilsvindlere forfalsker salgsmeldinger for å få bilen omregistrert. Med dagens system, der vognkort ikke må leveres inn ved salg, er dette mulig.

Fra nå må du levere inn det gamle vognkortet, eller den tekniske delen av den nye vognkorttypen. Det vil bli mulig å omregistrere bilen uten at eierdelen (den som skal oppbevares privat) er levert til trafikkstasjonen eller bilforhandleren.

Men pin-koden som finnes i eierdelen, må tastes inn før bilen kan omregistreres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor